KTERÝ MED JE NEJLEPŠÍ?
Na zdánlivě jednoduchou otázku neexistuje jednoduchá odpověď. V zásadě je to ten, který vám chutná nejvíce.
Pokud si med nejčastěji mažete na pečivo, doporučujeme med květový pastový. Má krémovou konzistenci, nestéká z chleba a pokud si občas potřebujete osladit čaj, tak se bez problémů rozpustí. Jako jediný ze všech druhů medu neprochází žádným tepelným procesem, nekrystalizuje a svoji konzistenci si ponechá neomezeně dlouho.
Pokud med používáte pouze na oslazení čaje a kávy nebo na pečení, je vhodnější tekutý med.
Květový med je včelami vyroben přímo z nektaru květů, obsahuje jednoduché cukry, rychle dodá tělu energii ( např. po zátěži nebo nemoci ), má sladší chuť a rychleji krystalizuje. Pokud ale spotřebujete sklenici medu během 3 týdnů, nebudete se muset starat o šetrné rozehřívání.
Medovicové medy jsou vyráběny ze sladkých výměšků mšic a podobného hmyzu. Obsahuje složitější cukry, minerální látky a stopové prvky. Dodává tělu energii, která se uvolňuje postupně a po delší dobu. Má výraznou, někdy až palčivou, chuť. V tekutém stavu zůstává několik týdnů až měsíců.
Záleží tedy na tom, na který med máte zrovna chuť