Jdi na obsah Jdi na menu

MED

22. 5. 2013
  • nejznámější a nejrozšířenější včelí produkt 
  • je znám už od doby kamenné
  • v minulosti byl nejen jediným sladidlem, ale i lahůdkou a lékem
  • najdeme v něm nejen jednoduché cukry ( fruktózu, glukózu a sacharózu), ale i neuvěřitelný seznam vitamínů, minerálů, aminokyselin, pyl, apod.
  • používal se jako lék na mnoho nemocí
  • pro včelstvo je zásobou energeticky bohaté potravy
  • včely sbírají nektar a medovici, obohatí je látkami z vlastního těla, pozmění ve svém trávicím ústrojí a uskladní v plástech, kde dozrává
  • včelstvo pracuje celý rok právě na tom, aby získalo dostatečné zásoby medu, které potřebují pro přežití zimy
  • dělíme ho na dva základní druhy: světlý (nektarový) med a tmavý (medovicový) med