Jdi na obsah Jdi na menu

KTERÝ MED JE NEJLEPŠÍ?

22. 5. 2013

Na zdánlivě jednoduchou otázku neexistuje jednoduchá odpověď. V zásadě je to ten, který vám chutná nejvíce.

Pokud si med nejčastěji mažete na pečivo, doporučujeme med květový pastový. Má krémovou konzistenci, nestéká z chleba a pokud si občas potřebujete osladit čaj, tak se bez problémů rozpustí. Jako jediný ze všech druhů medu neprochází žádným tepelným procesem, nekrystalizuje a svoji konzistenci si ponechá neomezeně dlouho.

Pokud med používáte pouze na oslazení čaje a kávy nebo na pečení, je vhodnější tekutý med.

Květový med je včelami vyroben přímo z nektaru květů, obsahuje jednoduché cukry, rychle dodá tělu energii ( např. po zátěži nebo nemoci ), má sladší chuť a rychleji krystalizuje. Pokud ale spotřebujete sklenici medu během 3 týdnů, nebudete se muset starat o šetrné rozehřívání.

Medovicové medy jsou vyráběny ze sladkých výměšků mšic a podobného hmyzu. Obsahuje složitější cukry, minerální látky a stopové prvky. Dodává tělu energii, která se uvolňuje postupně a po delší dobu. Má výraznou, někdy až palčivou, chuť. V tekutém stavu zůstává několik týdnů až měsíců.

Záleží tedy na tom, na který med máte zrovna chuť